Druhé setkání s Váránasí

Po dlouhé cestě vlakem se konečně blížíme k cílové stanici, městě posvátné řeky Gangy, kde bohatí doufají ve vysvobození a chudí rýžují cennosti z jejich popelu. Vítá nás nejstarší město Indie.

posvátná Ganga


Omylem jsme přišli rovnou ke spalovišti, odkud nás až nějaký "dobrovolník" vyvedl, že to není místo pro ženy, aby po nás později vyžadoval peníze, příspěvěk na chudé, samozřejmě. Než se dostal k samotné otázce příspěvku odešli jsme, o takových už jsem slyšela. Kde jeden dobrovolník zmizí, druhý se objeví a tak to nebylo jinak. Druhý nám ale poskytl menší výklad základních informací o kremacích pro turisty. Sofistikovaně pak zavolal starou paní namísto, aby se příspěvku dožadoval sám. Jelikož ale neuspěl a paní od nás stovky rupií nepozbírala odhodil stud a řekl si o dýško sám.
V místě, kde se věří v karmu a reinkarnaci, jako nikoliv jinde, lidé neuvěřitelně lžou a podvádí i sami sebe. Proč to tak je, možná zjistím později.
zásoba dřeva na podpal

Za nedlouho stojím na stejném místě, kde jsme před deseti lety stáli s jinými kamarády a sledovali spalování na jednom z ghatů. Teď se jdeme podívat na další takový pohřební obřad.

Komentáře